Christmas
is getting closer. I bet you are already thinking about all the tasty
things you are going to prepare and enjoy! J. And that's why today
I propose you a delicious cookies from Toscany. They are famous around the
world and remind me of Christmas: the “Cantucci”. I thank
Nicoletta of “La Cucina del Sole” for the easy, fast and good recipe.
I
wish a Merry Cristmas to all of you!!
Il Natale è sempre più vicino. Scommetto che state già
pensando a tutte le cose buone che preparerete e gusterete! J Ed è per questo che oggi voglio proporvi dei dolci buonissimi toscani. Sono
famosi in tutto il mondo e mi ricordano tanto il Natale: I “Cantucci”. Ringrazio
Nicoletta della “Cucina del sole” per la ricetta facile, veloce e buona.
Auguro a tutti un Felice Natale!!
by Carmen |
Cantucci
520 gr flour
320 gr sugar
3 teaspoons honey
4 eggs
320 gr almonds
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
Grated rind of 1 lemon
First, toast the almonds lightly
on a low fire in a non-stick pan and let them cool off a bit before use them.
520 gr flour
320 gr sugar
3 teaspoons honey
4 eggs
320 gr almonds
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
Grated rind of 1 lemon
First, toast the almonds lightly
on a low fire in a non-stick pan and let them cool off a bit before use them.
In a bowl put together sugar, flour,
baking powder, salt and the grated lemon ring. Add the eggs and the honey and
mix well. The mixture should be compact and sticky. Add the almonds
and incorporate them well in the mixture.
Sprinkle the working surface with some
flour and make some little cylinders. Place them on a baking-tin that you have
previously covered with greaseproof paper and make sure they are a bit distant
from each other. Press the rolls gently with your hands to flatten them a bit.
Bake them for 15-20 minutes in a preheated
oven at 180 degrees.
Remove them from the oven, place them on a cutting board and cut them diagonally in the classic cantucci shape. Put the cookies back on the baking-tin making sure they are not too close to each other. Bake them some 15 more minutes and then leave them to cool before to taste them. You can put them in an hermetic seal boxes for biscuits, they will remain fresh for about 2 weeks.
Remove them from the oven, place them on a cutting board and cut them diagonally in the classic cantucci shape. Put the cookies back on the baking-tin making sure they are not too close to each other. Bake them some 15 more minutes and then leave them to cool before to taste them. You can put them in an hermetic seal boxes for biscuits, they will remain fresh for about 2 weeks.
Cantucci
520 gr farina
320 gr zucchero
3 cucchiaini di miele
520 gr farina
320 gr zucchero
3 cucchiaini di miele
4 uova
320 gr mandorle
1 cucchiaino di sale
320 gr mandorle
1 cucchiaino di sale
1
cucchiaino di lievito
scorza grattugiata di 1 limone
Prima cosa tostate leggermente
le mandorle in una padella antiaderente a fuoco basso e lasciatele raffreddare
prima di utilizzarle. In una coppa mettete insieme lo zucchero, la farina, il
lievito, il sale e la buccia grattugiata del limone. Unite le uova e il miele e
amalgamate bene. Il composto deve risultare compatto e appiccicoso. Aggiungete le
mandorle e amalgamatele bene al composto. Spolverate la superficie di lavoro
con della farina e formate dei piccoli cilindri. Metteteli in una teglia che
avete precedentemente coperto con della carte da forno e assicuratevi che siano
un po’ distanti l’uno dall’altro. Premete i rotoli delicatamente con
le mani per appiattirli un po '. Infornateli per 15-20 minuti
nel forno preriscaldato a 180 gradi. Rimuoveteli dal forno e metteteli su un
tagliere e tagliateli diagonalmente nella classica forma dei cantucci. Rimettete
i biscotti nella teglia facendo attenzione che non siano troppo vicini tra di
loro. Infornateli per altri 15 minuti e poi lasciateli raffreddare prima di
gustarli. Potete metterli in un contenitori per biscotti a chiusura ermetica,
rimarranno freschi per circa 2 settimane.
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