It's
only been a few days from Christmas holidays but already I miss them: the
smells, the atmosphere, the family.
Today,
I will not write a recipe. But I want to tell you about an experience. And
then, after all, what is food if not an experience.
The
magic that is created when you have to prepare a special dinner. Choosing the
right ingredients and put them together.
When
I return to my country it’s always a party. Everything takes on a different
flavor. You know the story of what you eat. The labor, the sweat, the love that
that food contains. And this is 'a treasure that I wanted to share with you
today.
A
treasure that starts from the starter made of all the cured meats, prepared by
expert hands as those of my grandmother and mother. And how can you miss a good
glass of red wine made by my father.... A wine so strong that you just scent to
make you a little 'brilletto!
And
then as usual you prepare homemade pasta, the 'Scilatiaddri' (recipe), very good with a
nice sauce of fresh tomato .. mmm mouth-watering!
And
then if you're lucky you can smell the mushrooms in the forests of Sila
collected. My father is an expert in this!
And
then, the provolone Calabrese, a simple cheese but like all simple things,
contain something special.
I
know that now you will be curious ... so I'll post some pictures ...
Good
start to the new year to all, that it can bring you a lot of good things to
eat: D!
Sono passati solo pochi giorni dalle vacanze Natalizie ma
gia’ si sente la mancanza: i profumi, l’atmosfera, la famiglia.
Oggi, infatti, non voglio scrivere una ricetta. Ma voglio
parlarvi di un’esperienza. E poi tutto sommato che cos’e’ il cibo se non un’esperienza.
La magia che si crea quando si deve preparare una cena
speciale. Scegliere gli ingrediente giusti e metterli insieme.
Quando ritorno nel mio paese e’ sempre una festa. Ogni
cosa assume un sapore diverso. Conosci la storia di quello che mangi. La
fatica, il sudore, l’amore che contiene. E questo e’ un tesoro che volevo
condividere un po’ con voi oggi.
Un tesoro che inizia dall’antipasto fatto di tutti i
salumi tipici , preparato da mani sapienti come quelli di nonna e mamma. E come
puo’ mancare un bel bicchiere di vino rosso fatto da mio padre. Un vino cosi
forte che basta solo il profumo per renderti un po’ brilletto!!
E poi come da tradizione si prepara la pasta fatta in
casa, i Scilatiaddri (ricetta), buonissimi con un bel sughetto di pomodoro fresco.. mmm
da leccarsi i baffi!
E poi se sei fortunato puoi sentire il profumo dei funghi
racconti nei boschi della Sila. Mio padre e’ un esperto in questo!
E poi la provola Calabrese, un formaggio semplice ma che
ha, come tutte le cose semplici, qualcosa di speciale.
So che adesso sarete curiosi… quindi vi posto alcune foto…
Buon inizio di nuovo anno a tutti, che possa portarvi
tante cose buone da mangiare :D!!!
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