Monday, December 19, 2011

Bread


Only 6 days to Christmas and everything takes on a different aspect. But always the simplest things are the ones that make everything special. And that's why today I want to propose you a recipe for one of the simplest and best things of the world: Bread.

Mancano 6 giorni al Natale e tutto assume un aspetto diverso. Ma sono sempre le cose più semplici che rendono ogni cosa speciale. Ed è per questo che oggi voglio proporvi la ricetta di una delle cose più semplici e buone del mondo: il pane.

by Carmen
Bread
400 g flour
200 ml water
20 g brewer's yeast or 4 gr powdered yeast
4 tablespoons olive oil
1 teaspoon of sugar
Salt q.b.

First, dissolve the yeast with a little of water that you need to use (water should be lukewarm) and add sugar, stir well to melt the yeast. Take a large bowl and put it the sifted flour. Add the salt, oil and yeast and mix everything well. After add the remaining water gradually while continuing to mix. The mixture should be elastic but not sticky. Form a ball and put it on a plate covered with waxed paper. Cover with a cloth and put it in a closed place (for example in the oven) letting it rise for 2-3 hours. The mixture should double in volume. After the rising hours have gone by, your loaf is ready to be baked. Make four cuts on the surface and a little flour on it. Put your bread in a preheated oven at 200 degrees for 30-40 minutes (
the cooking time depends on the oven) cooking checking after 30 minutes with an iron skewer or a knife, if it is dry your bread is ready. Leave it to cool before cutting it and taste it.

Pane
400 gr farina
200 ml acqua
20 gr di lievito di birra o 4 gr di lievito in polvere
4 cucchiai di olio di oliva
1 cucchiaino di zucchero
Sale q.b.

Come prima cosa sciogliete il lievito con un po’ dell’acqua che dovete utilizzare (l’acqua deve essere tiepida) e aggiungete lo zucchero, mescolate bene fino a far sciogliere il lievito. Prendete una ciotola capiente e metteteci la farina setacciata. Aggiungete il sale,  l’olio e il lievito e impastate bene il tutto. Dopo aggiungete man mano l’acqua rimasta continuando ad impastare. Il composto deve risultare elastico ma non appiccicoso. Formate un palla e mettetela su un piatto coperto da carta da forno. Copritelo con un canovaccio e mettetelo in un posto chiuso (ad esempio nel forno) lasciandolo lievitare per 2-3 ore. Il composto deve raddoppiare di volume. Una volta trascorse le ore di lievitazione, la vostra pagnotta è pronta per essere infornata. Fate sulla superficie quattro tagli e infarinatela un po’.Mettete la vostra pagnotta nel forno preriscaldato a 200 gradi per 30-40 minuti (la cottura cambia in base al forno) controllando la cottura dopo 30 minuti con uno spiedo di ferro o anche con un coltello, se risulta asciutto il vostro pane è pronto. Lasciatelo raffreddare prima di tagliarlo e gustarlo.


2 comments:

  1. mmh...what wonderful smell!!!
    and what sensation of home in these frozen nights!!! good idea for Christmas!!

    ReplyDelete
  2. thanks a lot...and Happy Holidays!!

    ReplyDelete