Tuesday, February 7, 2012

Plum cake blueberries and apples

For the cakes’ lovers and for the ones who love to take care of themselves every day: plum cake with blueberries and apples! 
A soft cake with a sweet taste of red fruits. 
It is a cake created by pure chance and it has already become one of my favorites!
It is impossible to resist! Try to believe it! ;)

Per gli amanti delle torte e per chi ama coccolarsi ogni giorno: plum cake mirtilli e mele. Una torta soffice e dal gusto dolce dei frutti rossi. 
È una torta nata per caso ed è già diventata tra le mie preferite.
È impossibile resistere! Provare per credere! ;) 

by Carmen

by Carmen
Plum cake blueberries and apples
2 whites egg
1 whole egg
100 g sugar
70 g butter
200 g flour
1 tablespoon Maizena or corn flour
100 ml of milk
1 teaspoon yeast
1 lemon (zest and juice)
1 apple
100 g blueberries

Whip the whites eggs lightly until they are stiff with half of the sugar. Combine the remaining half of the sugar with the egg and the grated lemon rind and reduce the mixture until it becomes creamy. 

Cut the apple into small pieces in a bowl. Add the blueberries and the lemon juice. 
Put the flour together with the Maizena and the baking powder in a bowl. Combine the whole mixture with egg and sugar mixture, adding the melted butter and milk. Add the egg whites and the fruit. Mix everything well. 
Now grease with butter and flour a cake mold and put the mixture in. 
Bake it in preheated oven at 180 degrees for 40 minutes. Control the cooking with a skewer.
Remove it from the oven and let it cool.
Sprinkle it with powdered sugar and enjoy it.


by Carmen
Plum cake mirtilli e mele
2 albumi
1 uovo intero
100 gr zucchero
70 gr burro
200 gr farina
1 cucchiaio di Maizena o farina di mais
100 ml di latte
Mezza bustina lievito
1 limone (scorza e succo)
1 mela
100 gr mirtilli

Montate  leggermente a neve i due albumi con metà dello zucchero. Unite l’altra metà dello zucchero con l’uovo intero e la scorza grattugiata del limone e riducete il composto a crema.
Tagliate la mela a pezzetti in una coppa. Aggiungete i mirtilli e il succo del limone. Unite in una ciotola la farina, la Maizena e il lievito. Unite il tutto al composto di uovo e zucchero aggiungendo il burro sciolto e il latte. Aggiungete gli albumi montati a neve e la frutta. Mescolate il tutto per bene.
Ora imburrate e infarinate uno stampo da plum cake e metteteci il composto. Infornate in forno preriscaldato a 180 gradi per 40 minuti.
Controllate la cottura con uno spiedino.
Toglietela da forno e lasciatela raffreddare.
Spolverate di zucchero a velo e gustate.

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